EDITORS NOTE: Graphic content / A Yemeni woman holds a child suffering from malnutrition as they sit on a bed at a treatment centre in a hospital in the third city of Taez in the country's southwest on November 21, 2018. - As many as 85,000 infants under the age of five may have died from starvation or disease since 2015 in war-ravaged Yemen, humanitarian organisation Save the Children said on November 21, basing its estimate on UN-compiled data, which has warned that up to 14 million people are at risk of famine in Yemen where Saudi-backed forces are battling Iran-aligned Huthi rebels. (Photo by Ahmad AL-BASHA / AFP)
EDITORS NOTE: Graphic content / A Yemeni woman holds a child suffering from malnutrition as they sit on a bed at a treatment centre in a hospital in the third city of Taez in the country's southwest on November 21, 2018. - As many as 85,000 infants under the age of five may have died from starvation or disease since 2015 in war-ravaged Yemen, humanitarian organisation Save the Children said on November 21, basing its estimate on UN-compiled data, which has warned that up to 14 million people are at risk of famine in Yemen where Saudi-backed forces are battling Iran-aligned Huthi rebels. (Photo by Ahmad AL-BASHA / AFP)

 قالت هيئة إنقاذ الأطفال في بيان يوم الأربعاء أن تقديراتها تشير لاحتمال وفاة 85  ألف طفل في اليمن منذ بداية الصراع من جراء الجوع والمرض.

تقول المنظمة أنها توصلت لتقديرها باستخدام المعلومات التي توفرها الأمم المتحدة عن الأطفال تحت 5 سنوات المصابين بضعف تغذية حاد والإعتماد على التقديرات الأكثر تحفظاً للعدد المتوقع وفاته من تأثير ذلك مع غياب العلاج.

يقول تامر كيرلس، مدير مكتب هيئة إنقاذ الأطفال في اليمن: «أمام كل طفل يقتل بفعل القنابل والرصاص، هناك العشرات الذين يموتون جوعاً، وهو ما يمكن تفاديه تماماً».

تعاني اليمن من نقص في المواد الغذائية تفاقم منذ حصار قوات التحالف الدولي بقيادة المملكة العربية السعودية للواردات الغذائية القادمة من ميناء الحديدة والتي قلت بمعدل 55 ألف طن شهرياً وهو ما يكفي لإطعام 4.4 مليون شخص، بحسب المنظمة.

حذرت الأمم المتحدة الشهر الماضي من تزايد خطر سيطرة المجاعة على اليمن بشكل يهدد حياة 13 مليون مدني.

Alison Tahmizian Meuse

Alison T Meuse is the Asia Times Middle East editor and correspondent.