Jordanian police check vehicles at the Jaber border crossing between Jordan and Syria (Nassib crossing on the Syrian side) on the day of its reopening on October 15, 2018 in the Jordanian Mafraq governorate. - The main border crossing between Jordan and war-torn Syria reopened on October 15 after a three year closure, an AFP photographer reported. The black metal border gate was opened from the Jordanian side of the crossing at 8:00 am (0500 GMT) as more than a dozen police and customs officials stood nearby, the photographer said, while several cars bearing Jordanian license plates queued on the Syrian side ready to roll in. (Photo by Khalil MAZRAAWI / AFP)
Jordanian police check vehicles at the Jaber border crossing between Jordan and Syria (Nassib crossing on the Syrian side) on the day of its reopening on October 15, 2018 in the Jordanian Mafraq governorate. - The main border crossing between Jordan and war-torn Syria reopened on October 15 after a three year closure, an AFP photographer reported. The black metal border gate was opened from the Jordanian side of the crossing at 8:00 am (0500 GMT) as more than a dozen police and customs officials stood nearby, the photographer said, while several cars bearing Jordanian license plates queued on the Syrian side ready to roll in. (Photo by Khalil MAZRAAWI / AFP)

 أعلنت السلطات السورية والأردنية إعادة تشغيل معبر نصيب/جابر الذي يربط بين سوريا والأردن بعد توقف العمل به لمدة ثلاث سنوات لسيطرة المجموعات المسلحة في سوريا على المنطقة المحيطة.

عادت حركة مرور السيارات والأشخاص في المعبر صباح اليوم الإثنين في أعقاب إعادة الحكومة السورية السيطرة على جانبها من المعبر الحدودي في يوليو/تموز الماضي، بحسب وكالة سانا السورية.

وسيكون لإعادة فتح المعبر دور كبير في إنعاش الاقتصاد السوري والأردني الذين تكبدا خسائر كبيرة بسبب إغلاق المعبر الذي كانت تمر منه آلاف الشاحنات يومياً. للمعبر أيضاً دور حيوي في نقل البضائع بين تركيا والخليج وبين لبنان والخليج.

كما تم اليوم إعادة تشغيل معبر القنيطرة الذي يربط سوريا بمنطقة الجولان الواقعة تحت السيطرة الإسرائيلية بعد خمسة أعوام من الإغلاق.

Alison Tahmizian Meuse

Alison T Meuse is the Asia Times Middle East editor and correspondent.